Har du mistanke om ulige løn?

Hvis du har mistanke om, at der er et ligelønsproblem på din arbejdsplads, er der flere ting du kan gøre. Det vigtigste er at skaffe dokumentation. Hvordan bygger du en ligelønssag op? Det er vigtigt, at du fremskaffer så mange fakta, som du kan, hvis du får fornemmelse af, at der er et ligelønsproblem på din arbejdsplads.

  • Hvor længe har de pågældende arbejdet på arbejdspladsen?
  • Hvad er deres jobindhold?
  • Hvad er deres løn? Her skal du være opmærksom på at ifølge ligelønsloven, så har en lønmodtager ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold. Oplysningerne kan videregives til enhver. Det kræver ikke et bestemt formål, og fortrolighedsklausuler er ulovlige.
  • Har de ydelser betalt af arbejdsgiver oven i lønnen, f.eks. avis, telefon mm.?
  • Lav en jobvurdering på stillingerne.

Jobvurdering kan bruges til at underbygge din mistanke, men det er vigtigt, at du samtidig involverer din fagforening i sagen – og får råd og vejledning herfra.

Når du har fremskaffet så megen viden som muligt, så lav en aftale med dit forbund. De kan hjælpe dig med at vurdere, om du har en ligelønssag, der kan føres i det fagretslige system – eller om sagen skal køre i det civilretslige system. De hjælper dig også med at sikre, at sagen er dokumenteret – og så hjælper de med at føre sagen.

Video

Her kan du se et klip med Eydfried, hvor hun fortæller hvad hun har lært om løn og tavshedsklausuler.

Beregn online

Jobvurdering måler værdien af en konkret stilling på din arbejdsplads. Du kan bruge beregneren til at måle, hvor stor en værdi en stilling har.